top of page

Citliví na dovolené

Aktualizováno: 10. 7. 2023

Začíná doba dovolených a to může být pro některé energeticky citlivější osoby výzva. Sepsala jsem pro citlivé několik “Jsem v pořádku, když/pokud …”


Jste v pořádku, pokud se vám chce trávit čas o samotě bez rodiny a přátel ( i když máte úžasné vztahy) a nechce se vám se účastnit společných aktivit.

Jste v pořádku, pokud potřebujete koukat “do blba”.

Jste v pořádku, pokud se vám nechce se účastnit aktivit, které dané místo nabízí.

Jste v pořádku, když se vám nechce číst, dívat se na seriály, atd.

Jste v pořádku, když se vám “vypne mozek”.

Jste v pořádku, pokud se vám nechce na sobě pracovat.

Jste v pořádku, pokud se vám nechce nikomu pomáhat.

Jste v pořádku, když se vám nechce nikomu odpovídat a mlčet celé hodiny.

Ostatní jsou v pořádku, když to nebudou chápat:).

Jste v pořádku, pokud vám vadí hluk.

Je v pořádku cítit a vnímat sebe i ostatní.


Pokud vaše reakce je, že většinu z výše uvedeného potřebujete intenzivně po celý rok, je možné, že jste ve stavu chronické únavy.

Únavu poznáte tak, že navíc k výše zmíněnému: - se vám nechce ráno vstát, ani když si představíte, jak krásný den máte před sebou a cítíte se vyčerpaně - nemáte žádnou radost ze života - nejste kreativní - nemáte chuť cokoliv řešit - chce se vám stále spát - obtěžuje vás cokoliv vysvětlit - nemáte trpělivost - stále máte v hlavě pouze to, jak moc jste unaveni - nejste schopni udělat změnu v životě - vyčerpá vás i cesta na nákup - máte pocit, že vaše pracovní doba trvá 100 hodin místo 8 - po chvilkách soustředění jste vyčerpaní - imunitní systém není v dobrém stavu - nemáte chuť ani energii se potkávat s lidmi - nemáte sílu na své koníčky - chce se vám neustále nebo často plakat - jste smutní - i když se občas zmátoříte, tak energie nevydrží dlouho a propad je ještě větší - nemáte energii na vztek a jiné energii vyžadující emoce


Chronickou únavu nepřelstíme jedním nebo dvěma týdny odpočinku. Je to dlouhodobá záležitost, jejíž řešení a léčení vyžaduje čas. Je nebezpečná tím, že zatěžuje endokrinní systém a je mnoho kořenů, díky nimž únava vzniká. Jedním z nich je trauma a další je pak naše vlastní neautenticita a hraní si na někoho, kým nejsme - tj. tím, kým nás chtějí mít ostatní, abychom vyhověli, měli nás rádi, atd.


Léčení únavy můžeme začít tím, že se zeptáme:

Jaké aktivity v mém životě mi berou energii?

Kde se chci zalíbit?

Kde nechci vzdorovat?

Kde dělám to, co ostatní chtějí, abych se s nimi nemusel/a dohadovat?

Kde a s kým nevnímám svou hodnotu?


Citliví lidé vždy budou potřebovat více odpočívat než ostatní, tak to je. Děje se tak z různých důvodů a tak je více než nutné začít vnímat to, že energie je naše největší komodita, kterou máme. V momentě, kdy si sebe vážíme, začneme tento fakt vnímat.


Pokud "bojujete" se sebehodnotou, určitě doporučuji terapeutický channeling Gabriel nebo půlroční online program určený pro příliš citlivé a empatické VRBY Síla Lásky a Naslouchání. Objednávat se můžete simonag@seznam.cz nebo www.josefsorm.com





73 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page